Proiecte

Proiecte și proiecte internaționale - Colegiul Național "Vlaicu Vodă"

Colegiul, nume asociat cu deschiderea europeană începând din 2007, a inițiat colaborări internaționale la sugestia directorului de atunci, profesorul Costel Gheorghe. Comitetul pentru programe și proiecte internaționale, fondat în 2007, a susținut parteneriate educaționale de tipul „international exchange” cu școli din Olanda, Italia, Norvegia, Anglia, Polonia, și Spania. De la înființare, comitetul a crescut la 29 de membri ai facultății și aproape 600 de elevi, contribuind la succesul colaborărilor și consolidând statutul școlii ca participant activ în proiecte internaționale de înaltă calitate.

În viețile noastre se întâmplă uneori lucruri care ne arată că oamenii pot lucra împreună, că pot să își pună ideile în ordine și că pot să facă lucruri minunate. Asta doar dacă au voință.
Noi am testat-o în săptămânile acestea și v-am oferit Târgul de Crăciun, care, deși aflat la prima ediție, a fost o experiență minunată pentru întreg colectivul CNVV.
 

Săptămâna Verde CNVV a fost despre natură, conexiunea cu ea, cunoștințe noi și lucru în echipă. Desfășurat între 23 și 27 octombrie 2023, programul a cuprins nu numai lecții despre ecologie, dar și activități practice la care întregul colectiv CNVV a luat parte.
O parte din elevii noștri,voluntari la Harta Reciclării, au susținut chiar ei lecții cu temă ecologică. Sub îndrumarea domnilor profesori îndrumători, au abordat teme precum reciclare, defrișări, dezastre naturale și soluții pentru un mediu sănătos.

Cu ocazia zilei de 1 decembrie, VVRobots vă urează "La mulți ani!". Am organizat o prezentare și niște jocuri, sărătorind ziua națională a României și evoluția acesteia în tehnologie.

Pe 10 noiembrie am găsit o altă metodă de relaxare - lectura. Am adus cărți, iar apoi am ales altele "surpriză", singurele indicii ajutătoare fiind cuvintele cheie de pe copertă. Putem declara activitatea un adevărat succes.

Once again, VVRobots puts the A in STEAM. în perioada noiembrie 2023, am vrut să aducem puțină voie bună în curtea liceului, așa că am trecut la treabă – pictăm un perete care vă va umple cu energie pozitivă și vă va duce cu gândul la echipa VVRobots.

Chiar pe 31 octombrie 2023, cu ocazia Halloween-ului, privindu-l ca pe un prilej de distracție, am organizat Balul de Halloween -
o activitate care completează sistemul formal de învățământ și promovează echipa, interacțiunea între elevi și libertatea de exprimare.

"Simulare de proces" este un proiect derulat in parteneriat cu Judecatoria Curtea de Arges in luna octombrie 2023. Tinerii din colegiu , sub indrumarea specialistilor in Drept s- au documentat si au formulat puncte de vedere, pe o speta anume si din statusuri diferite: procurori, judecatori, grefieri, avocati.
Iar in data de 23 octombrie a avut loc la Judecatorie simularea de proces.

Elevii de azi, roboticienii de mâine – în perioada 15-20 octombrie 2023, echipa VVRobots a vizitat școlile gimnaziale, unde am povestit cu elevii curioși despre ce înseamnă robotică și oportunitățile care îi așteaptă în echipă. Ei s-au arătat încântați, lăsându-ne cu speranță față de generațiile viitoare.

Ca de fiecare dată, elevi și profesori ai CN au participat la activitatea națională de curățenie ,, Let's do it, Romania!". Activitatea s-a desfășurat sâmbătă, 16 septembrie 2023 și au luat parte 100 de elevi și 21 de profesori. Aria acoperită a cuprins străzile Negru Vodă, 1 mai și străduțele adiacente.
Activitatea a fost coordonată de prof. Dobra Carmen și a beneficiat de sprijinul Primăriei, care a pus la dispoziție sacii și mănușile necesare. 

Beneficiarii proiectului sunt copiii aflați în grija Centrului de Consiliere Socio - Educativă ”ACCES” - Primăria Curtea de Argeș pentru care elevii din colegiu(voluntari) acordă sprijin în realizarea sarcinilor școlare urmărindu-se reducerea abandonului școlar și pregătirea tinerilor pentru integrarea adecvată pe piața muncii.
Profesor coordonator Căvescu Nadia.

Scopul proiectului a constat în comemorarea Holocaustului prin activități școlare și extrașcolare în cadrul colegiului, dar și în înțelegerea și asumarea consecințelor ce decurg din orice faptă care presupune discriminarea oamenilor de către oameni.
Prof. coordonatori: Pătru Gabriela, Ștefan Octavian, Ștefan Nicolae.

Proiectul a fost desfășurat în colaborare cu ISJ Argeș, Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie - filiala Oltenia, Institutul Național de Sănătate Publică -București și Asistent Ștefănescu Amelia și a constat în organizarea și desfășurarea seminariilor pe teme: ”Ai grijă de inima ta!”, ”Adio țigări!”, ”Fii inteligent!”, ”Mănâncă sănătos!”, ”Prietenii sistemului imunitar” pentru elevii claselor primare și gimnaziale ai Școlii Gimnaziale ”Armand Călinescu” . Prof. coordonator Pătru Gabriela, Păltineanu Cristina, Căvescu Nadia.

Răspândirea conceptului de robotică în rândul elevilor din învățământul gimnazial cu scopul de a încuraja implicarea tinerilor în acțiuni de dezvoltare personală. Activitățile desfășurate au urmărit prezentarea Clubului de robotică al colegiului precum și a activităților desfășurate de către membrii săi
Parteneri: Școala Gimnazială” Carol I”, Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân”, Școala Gimnazială ”Basarab I”, Școala Gimnazială ”Regina Maria”, Școala Gimnazială ”Albeștii de Argeș”.

Proiectul a fost desfășurat în colaborare cu Primăria municipiului Curtea de Argeș și a presupus organizarea și desfășurarea activităților ”Mișcare pentru o viață sănătoasă” -clasa a IX a B, ”Prietenie și mișcare” -clasa a X a D și  XI a D, ”Cultură și mișcare” - clasa a X a G și a IX a G, ”Stil de viață sănătos” clasa a XI a E și a XIa G.
Prof. coordonatori: Bănică Carmina, Marica Elena, Drăguț Andreea, Roșca Mădălina, Stoicescu Dumitru, Căvescu Nadia, Bădiță Cătălina

Deși pare ca sunt multe reviste școlare-mai ales în mediul online - totuși preocupările copiilor sunt atât de diversificate, visurile lor atât de mari- încât e nevoie de încă o rerevistă școlară.
· Elevii noștri sunt creativi entuziaști, deschizători de drumuri, comunicativi, dotați cu gândire critică, sunt atât de curioși - exploratori!- așa că își doresc să fie implicați și în redactarea revistei școlare, iar noi, profesorii, suntem dornici să îi susținem.
· În plus educația este un proces viu, în continuă mișcare, de aceea succesul actului educațional vine și din capacitatea noastră, elevi și profesori, de a lucra în echipă, de a fi cooperanți, de a fructifica aptitudinile și talentele.
Așadar, nu există expresia ”încă o revistă școlară” ci ideea- există copii și profesori care se respectă, se susțin și se bucură să lucreze împreună.
Vezi revista

Scopul proiectului : Educația juridică a tinerilor pentru o societate democratică sănătoasă prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților, dar și a răspunderii lor civile și penale.

Activitățile au fost susținute de avocat Daniela Bucuroiu- Gavrilă pentru colectivele de elevi ai claselor a 10 a F și G respectiv a 11 a F și G.

Profesor coordonator: Căvescu Nadia.

 

Proiectul a urmărit educația financiară a tinerilor prin informarea pe teme ca Economisire, Investiție, Credit, Instrumente de plată fără numerar, dar și familiarizarea elevilor cu activitățile reale specifice pieței financiare

 

Activitățile au fost desfășurate la clasele a 8a și a 11 a și au constat în prezentări online susținute de reprezentanții Școlii de Valori - BCR. De asemenea, elevi ai clasei a VII-a și a XII-a au participat la concursul Money Quiz.

 

Profesor coordonator: Căvescu Nadia

Scopul proiectului a fost reprezentat de colaborarea dintre colegiu și Fundația HandRom pentru organizarea și desfășurarea unui Spectacol caritabil și a unui Târg de Mărțișor în cadrul Centrului de Artă și Cultură ”George Topîrceanu” din Curtea de Argeș.
 
S-a urmărit cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Mărțișorului , stimularea și promovarea capacității creatoare a copiilor prin organizarea de expoziții și strângerea  de venituri din vânzarea obiectelor create pentru acest eveniment.

Proiectul a urmărit stimularea interesului pentru lectura individuală și colectivă în vederea dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii tehnicilor de muncă intelectuală.
 
Au fost organizate activitățile: ” Cea mai frumoasă carte citită” (a 11 a F) , ” O altfel de Scufița Roșie ” (a 11 a A și D), ”Scriitor în devenire” - invitată Maria Petricu , redactor șef al revistei Planeta Babel ( a 11 a G), ”Cititor și scriitor” -atelier de lectură și scriere creativă (a 9 a B, a 10 a B), iar profesorii coordonatori au fost: Popescu Ileana, Căvescu Nadia, Bucurică Laura, Zinca Cristina.

Scopul proiectului a constat în promovarea unui stil de viață sănătos bazat pe sport și consum de legume și fructe și a presupus susținerea de prezentări urmate de dezbateri pe tema respectivă la clasele a 11 a E și G. 
 
Profesor coordonatori: Drăguț Andreea, Iorgaru Amalia, Căvescu Nadia

Proiectul s-a desfășurat în colegiu în colaborare cu Asociația ”Voci pentru Democrație și Justiție ” și Agenția Națională Antidrog (ANA) și a constat în întâlniri online dintre elevii claselor a 11 a A și G și reprezentanții partenerilor pe teme de drept urmărindu-se promovarea culturii juridice menite, încă de la o vârstă fragedă, să încurajeze cunoașterea cadrului legal și respectul față de autoritățile publice , pentru a mări gradul de responsabilizare și de adoptare a unei conduite corespunzătoare. 
 
Profesor coordonator: Căvescu Nadia

Proiectul a presupus organizarea unei seri de teatru pentru copii proveniți din familii defavorizate și instituționalizate la Centrul de Consiliere Socio-Educativă ”ACCES” -Curtea de Argeș și oferirea de cadouri .
 
Activitatea trupei de teatru a colegiului este coordonată de director Pătru Gabriela  iar alegerea lor pentru evenimentul respectiv a fost o scenetă specifică Crăciunului . La sfârșitul serii fiecare copil a primit cadouri . 
 
Profesori coordonatori: Pătru Gabriela, Căvescu Nadia, Sima Robert, Anghel Ramona

Proiectul a urmărit oferirea de cadouri: dulciuri, jucării, rechizite, hainuțe pentru cei 130 de beneficiari ai Fundației Umanitare HAND-ROM - Curtea de Argeș din donațiile elevilor, profesorilor, părinților și comunității locale.
 
De asemenea, tinerii voluntari din colegiu au oferit sprijin reprezentanților fundației în privința vânzării de produse handmade create pentru acestă activitate. 
Printre obiectivele proiectului amintim: formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul educației pentru voluntariat în rândul elevilor și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. 
    
Responsabil proiect: consilier educativ Căvescu Nadia.și reprezentanții Consiliului Elevilor din colegiu.

Proiectul a fost organizat și desfășurat împreună cu reprezentanții elevilor ,  Consiliul Elevilor, fiind activitate SNAC, iar beneficiarii au fost familiile defavorizate aflate în grija Asociației Umanitare ”Dumnezeu este iubire”(AUDI) - Curtea de Argeș.
 
Concret au fost colectate de la elevii și profesorii colegiului donații de legume și fructe care au ajuns la beneficiari prin intermediul organizatorilor.
S-a urmărit dezvoltarea spiritului de voluntariat în rândul tinerilor, dar și coeziunea grupurilor de elevi prin implicarea în activități extrașcolare
 
Responsabil proiect: consilier educativ Căvescu Nadia

Lider European este o competiție care își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. 
 
La acest proiect național, colegiu a participat cu nu număr de cinci echipe ai căror elevi au fost din clasele a 9 a G, a 10 a B, a 11 a A și G, iar profesorii coordonatori au fost: Roșca Mădălina, Bănică Carmina, Dobra Carmen, Popescu Ileana, Bucurica Laura și Căvescu Nadia.

Proiectul a fost organizat și desfășurat în colaborare cu reprezentanții Consiliului Elevilor din colegiu și a urmărit să ofere liceenilor experiențe -model din viața unor specialiști, absolvenți ai colegiului, care să-i ajute în privința orientării profesionale adecvate talentelor , dorințelor, așteptărilor proprii.
 
Au avut loc întâlniri fizice și online cu profesioniști în domeniul tehnic, medical, antreprenorial și al comunicării și s-au desfășurat pe perioada primului semestru al anului școlare 2021-2022.

Proiectul s-a desfasurat sub sigla "It s our world. Let''s take action! " si a urmarit in primul rand, constientizarea risipei de resurse la nivel individual si colectiv, iar in al doilea rand, implicarea tinerilor in procesul protectiei mediului inconjurator prin propunerea de solutii inovative , realiste de recilcare a materiilor prime.
    Elevii implicati au fost din clasele a Va, a VI a a VII a , a 10 a F, a 10 a c, a 11 a G, iar profesorii coordonatori > Patru Gabriela, Cavescu Nadia, Jinga Emilia, Anghel Ramona